Marcassou, ambacht uit de Ardennen

Ken je die reclamespot met het varken dat maar niet door de hoepel wil springen? Al meer dan tien jaar staat de spot symbool voor het geheim van Marcassou: geduld. Heel veel geduld. Combineer dat met het beste vlees en pure ambacht en je weet waarom het Ardense worstje al meer dan een halve eeuw zo populair is.

Luxemburgs dorpje Champlon

Het is in het Luxemburgse Champlon, aan de rand van het woud van Saint-Hubert, dat twee boezemvrienden het eerste échte Ardense worstje op de markt loslaten. De kritieken zijn lovend en mensen prijzen vooral de ambachtelijke bereiding en dito rookmethode. Meer dan vijftig jaar later is de methode van Alfred Grevesse en Jozef De Spiegeleire nog altijd onveranderd.

Twee erkende streekproducten

Het succes was in die tijd ongezien. In heel de Benelux gingen mensen op zoek naar de artisanale producten van Marcassou. Dat wisten ook Alfred en Jozef. Ze breidden het gamma uit met maar liefst veertien verschillende soorten: van salami’s over hammen tot borrelhapjes.

Al die producten hebben vandaag één ding gemeen: de ambachtelijk traditie om stukjes spek, puur varkensvlees en fijne kruiden te mengen, te roken en te laten drogen tot soms wel 56 dagen. Onder andere de Jambon d‘Ardenne en de Forêt d’Ardenne zijn door het Europese IGP-label erkend als streekproduct.

Tip: gebruik Marcassou in je gerechten of salades. Hier vind je enkele recepten.